כאשר אני מהלכת במסדרונות בית החולים, לא פעם אני נתקלת בתגובות שונות מהסביבה, לפעמים אומרים לי שאני עושה "עבודת קודש" ולפעמים רואים אותי כ"מצילה של המצב" ומיד מגייסים אותי להצחיק את הילד או האדם הסובל שבקרבתם.
אז מהי הליצנות הרפואית?

בקרב האנשים קיימת הדעה הרווחת שליצן רפואי מצחיק וצריך להצחיק.

אם נניח, שאתם עומדים עכשיו מול ילד בן 4 או 6 או יותר גדול שהוא כולה בהתקף חרדה מהזריקה מתקרבת אליו, ובמקביל הוא סובל משבר או חתך מנפילה שבעקבותיה הגיע למיון ילדים, מה לדעתכם יכול ליצן רפואי להביא או להציע כדי לעזור לילד לשנות את הבכי והחרדה לצחוק ושחרור?

לליצנים רפואיים דרכים רבות כדי לסייע במצבים של חרדה, כאב, דיכאון ועוד, וזמן אמת בשטח.

אחד מכלי העבודה החשובים שהליצנים הרפואיים משתמשים בשטח זה לשנות התנגדות לשיתוף הפעולה. לצורך זה הם מגייסים את כל יכולות התקשורת, ההקשבה, החמלה, ומיומנות המשחק שברשותם.

יכולת האלתור הינו כלי טבעי של הליצנים הרפואיים. הליצן הרפואי יתפור במקום שיר ומוזיקה וריקוד לפי הקהל שלו בבית חולים, ייהנה מהמשחק של עצמו, יזמין ויסחף אחריו את הקהל שלו, את הילד את ההורים ואת הצוות הרפואי.

בסופו של דבר, כליצנית רפואית מספיקה לי הידיעה שהצלחתי להביא רגעים של הקלה בתוך רגעים קשים מאוד לילד ולהוריו, והצלחתי להצית ניצוץ של תקווה והרגשה טובה יותר. ואז כמעט תמיד מגיע החיוך והצחוק.

ליצנות רפואית בעולם:

ליצנות רפואית בעולם קיימת מאז 1700…כבר בבית חולים צרפתי ראו ליצנים רפואיים שבאים להציג מופעי בידור ולוליינות לחולים המאושפזים.

פאטץ' אדמס הוא האדם שהעלה את המודעות העולמות בענין הליצנות הרפואית והתרומה הגדולה שלה בבתי החולים.

ברחבי העולם, פועלים קבוצות ומסגרות רבות בעיקר באירופה ברחבי העולם, פועלים קבוצות ומסגרות רבות בעיקר באירופה כגון: Fondatio Theodora, Clown Medicin , Klinik Clowns ועוד. את הריכוז העיקרי אפשר למצוא בארגון:
EFHCO The European Federation of Healthcare Clown Organizations

ובישראל ישנם מספר קבוצות נפלאות שפועלות בתחום ליצנות הרפואית. חלקם עובדים כמקצוע וחלקם בהתנדבות. המוכרים ביותר "רופאי חלום" ו "שמחת הלב". אני אישית מחוברת לפרויקט רופאי חלום שדרך עבודתו היא מקצוע לכל דבר.

מהו פרוייקט "רופאי חלום":

פרויקט "רופאי חלום" הוא פרויקט לליצנות רפואית שהוקם מאז 2002 עם 3 ליצנים רפואיים בבית חולים הדסה עין כרם, וכיום ישנם 110 ליצנים רפואיים מקצועיים עובדים כמעט בכל בית חולים ברחבי הארץ.

אבי הפרויקט יעקב שריקי שיתף את חזונו: "שלכל ילד בבית חולים יהיה ליצן רפואי"…

אמנם זה עדיין לא המצב אך אין ספק שהוא הצליח לבנות פרויקט ייחודי מסוגו בארץ ובעולם, שבו ליצנים רפואיים עובדים באופן מקצועי בשיתוף פעולה עם הצוות הרפואי בבתי החולים או במסגרות הרפואיות.

מנכ"ל הפרויקט כיום צור שריקי, דואג להכשרות, לסמינרים ותומך בכל דרך להמשך התמיכה הריענון וההתמקצעות של הליצנים הרפואיים, ובכך תומך בעשרות אלפי ילדים מאושפזים להבריא מהר יותר, לעבור תקופת אשפוז יותר קלה נעימה ומהנה ככל הניתן.